Nouzový stav

16.03.2020

Tak je tu pomalu za námi týden doma s dětmi. Vybalancovat pracovní, rodinný a domškol (domácí vzdělávání) život je jako opravdu výzva.

Zapojit všechny členy rodiny do přípravy domácího jídla🍕🍕🍕 je jeden ze způsobů jak si společný čas doma dobře užít. Většina dětí ráda pomáhá, když k tomu mají příležitost a rodiče se připraví na trochu nepořádku navíc. Děti si úplně přirozeně procvičí jemnou motoriku hnětením těsta, válením, posypáváním...., Tím, že budou moct pomáhat podpoříte jejich sebevědomí. Budou hrdé, že se na večeři podíleli a společné chvíle si prostě užijete. 

Budete potřebovat těsto na pizzu, rajčatovou omáčku a další suroviny dle chuti na posypání pizzy. My jsme přidali šunku, sýr a kukuřici. I v tomto případě méně znamená více. 2-4 přísady na posypání pizzy postačí. Pizzu pečeme na olejem vymazaném a moukou posypaném plechu v troubě. Přejeme dobrou chuť.


RECEPT NA TĚSTO NA PIZZU 

1 kg mouka (2/3 hladká, 1/3 hrubá)

550 ml vody

2 g sušeného droždí 

20 g soli

30ml olivového oleje 

POSTUP

Mouku společně s 500ml vody dáme do mixéru vybaveného hákovým hnětačem. Zapneme na nejnižší rychlost a pokračujeme do doby, než mouka absorbuje všechnu vodu, ale těsto nebude stále hladké (cca 3-4 minuty). Těsto poté vyndáme a vložíme do mísy a necháme 15-20 minut uležet. Mezitím ve zbylém množství hody rozpustíme droždí. Jakmile je těsto uleželé, vložíme společně s droždím do mixéru a hněteme na střední rychlost 2 minuty, pak přidáme sůl, po dalších 2 minutách olivový olej. Hněteme dokud není těsto  kompaktní a lesklé cca 6 minut. Poté zvýšíme rychlost a mícháme další 2 minuty. 

Dobrým způsobem jak zjistit zda je těsto správně elastické, je vzít z něj kousek a natáhnout jej, co nejvíc to jde. Pokud bude vypadat jako žvíkačka je těsto připravené. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme uležet 15 - 30 minut. Nyní je těsto připravené k tvarování do koulí. Jedna koule o hmotnosti 250 g stačí na výrobu 1 pizzy o průměru 30 cm. 


RECEPT NA RAJČATOVOU OMÁČKU

1 středně velká cibule

2 lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku

sůl, pepř

1/2 svazku bazalky - otrhané lístky

400g konzervovaných rajčat 

1 lžička oregána

POSTUP:

Cibuli najemno nakrájíme, osmažíme na oleji až zvláční. Protlačíme k ní česnek, přidáme sůl a pepř a smažíme ještě minutu. Přidáme najemno nakrájené lístky bazalky spolu s rajčaty a oreganem. Omáčku nakonec rozmixujeme. 

Hotovou omáčku použijeme jako základ na pizzu. Pokud se Vám nechce dělat domácí omáčku můžete použít i kečup.